Från varuautomat till catering – mat och dryck på jobbet

Att ha mat, dryck och fika tillgängligt på arbetsplatsen är ofta mycket uppskattat bland de anställda. Frågan är om det ska finnas samt i vilken omfattning, och vem som ska betala. Passar det bäst med varuautomater med godis, eller bör catering beställas en gång i veckan?

Fruktkorg – Företaget bjuder på frukt

Fruktkorg är ett vanligt inslag på arbetsplatser – oavsett bransch eller antal anställda. En korg full med färsk frukt gör att mellanmålet alltid kan hållas nyttigt, samt att det ofta uppskattas av anställda. För bara 25 år sedan var det betydligt vanligare med godiskorgar som de anställda kunde köpa godis från. Med fruktkorgarna ges istället ett nyttigare, och ofta gratis, alternativ.

Fredagsfika – Levererad till dörren

Flera arbetsplatser har extra gott fika en gång per vecka. Ett tillfälle då många, om inte alla, samlas och har möte eller bara umgås. Vid dessa tillfällen kan antingen någon ta på sig ansvaret att köpa fikat eller företag anlitas som kör ut beställt fika vid en förutbestämd tid. Att få nybakade frallor eller muffins kan höja humöret – oavsett vad som tidigare hänt under dagen.

På vissa arbetsplatser är det även vanligt att personalen själva fixar fredagsfikat, eller till och med frukost till varandra. Det kan vara ett roligt inslag som skapar gemenskap bland grupperna och även ger de anställda möjligheten att få spendera en stund tillsammans. Något som absolut ökar välmåendet och lagandan.

Varuautomat – Köp det du vill ha

Varuautomater finns främst på mycket stora arbetsplatser. Ett exempel är sjukhus där automaterna ger möjlighet för både anställda och besökare att köpa något gott när behovet är som störst. Fördelen är att det går att köpa från dem dygnet runt samt att utbudet ofta är bredare än enbart godis och choklad. Inte sällan går det även att köpa lite matigare alternativ som hårdmackor eller smoothies.

Lunchautomaten – När du glömt matlådan

Lunchautomater har samma funktion som varuautomater – men istället för godis och fika går det att köpa kylda matlådor som sedan kan värmas i mikro. Dessa automater är inte alls lika vanliga som klassiska varuautomater men förekommer exempelvis på företagshotell utan restaurang samt stora arbetsplatser som har öppet dygnet runt.

De är mycket uppskattade av de som glömt maten hemma och inte vill lägga en del av sin arbetstid på att gå till närmaste matvarubutik eller restaurang.

Kaffeautomaten – Ett måste…

Kaffeautomaten bör vara Sveriges vanligaste mat- eller dryckesautomat på arbetsplatser. Förr kunde de bara leverera kaffe eller kaffe med mjölk men dagens apparater är betydligt bättre – både i funktion och smak. Det är inte ovanligt att de kan servera cappuccino, kaffe latte, varm choklad eller tevatten.

Catering – Med beställning samma dag

Om det är ett par personer som varje dag vill köpa mat kan catering vara ett alternativ. Personalen fyller i en lista på morgonen gällande vilken mat som önskas och beställningen skickas sedan iväg kring förmiddagskaffet. Därmed kan företaget komma med färdiga matlådor när det blir dags för lunch.

Inte alltid fördel med allt på arbetsplatsen

Är det alltid en fördel att ha tillgång till mat, dryck och fika på arbetsplatsen? Nej, inte alltid. Många mår gott av att komma ut från arbetsplatsen och släppa tankarna på jobbet under lunchen eller fikapausen. Det är däremot väldigt individuellt vilket behov som finns – ett behov som företaget tjänar på att möta.

I många fall handlar det även om att det ska vara något som företaget vill investera i. Catering kan i många fall bli dyrt, speciellt med leveranser. Däremot kan en fruktkorg göra många glada!