Sagaform mattermos med gravyr

Snygg och praktisk – men saknar en del finesser. Sagaforms mattermos imponerar på vissa punkter men når ändå inte hela vägen fram. Efter att ha testat den på två campingresor ges här ett personligt omdöme.

Utseende – 5/5

Sagaforms mattermos går att köpa både med och utan gravyr.

Modellen som testats har gravyr vilket är riktigt snyggt. Metallen som kommer fram i texten matchar locket och botten. Om det sedan är värt 225 kronor för att göra den personlig är lite en smaksak. Men rolig modell att ge bort i present.

Storlek 5/5

Jag trodde knappast att storleken skulle vara det jag uppskattade mest. Men så blev det. Har tidigare haft Primus stora mattermos på 1,5 liter vilket har varit smidigt när hela familjens mat ska tas med. Men den är väldigt stor och otymplig. Sagaforms modell på 0,6 liter är betydligt mer behändig.

Under resorna har den både använts för att förvara vatten och mat. En dryg portion ryms, eller en vuxenportion och en mindre barnportion. Enkel att ta med överallt och användes både på campingen för att ta med lite diskvatten till tältet samt till att ha med sallad på tåget. Väldigt smidig storlek!

Funktioner 3/5

Ibland är det smådetaljerna som är avgörande. För Sagaform är det smådetaljerna som avgör att något toppbetyg inte kan ges. Jag saknar nämligen vissa funktioner.

  • Gillar – Skeden

I locket ligger en hopfällbar metallsked. Det uppskattas verkligen. Alltid med och lätt att hitta!

  • Gillar – Extrafacket i locket

Pulverkaffe eller socker? Välj själv vad du vill förvara i det lilla facket som ryms i locket. Det kan exempelvis vara smidigt att ha två tepåsar där.

  • Neutralt – värmehållning

Enligt produktbeskrivning ska maten hållas varm i 12 timmar. Det har jag lite svårt att hålla med om men allt beror ju på hur varm den ska hållas… Är däremot helt nöjd med värmen som bibehålls efter ca 5 timmar.

  • Önskvärt – Undersida i gummi

Termosen har blank undersida i metall. Men det hade varit betydligt bättre om det varit gummi, som det är på många muggtermosar. Då hade den stått still bättre på bordet i tåget osv. Utifrån dess smidiga format tog jag nämligen med den på flera olika resor. Då visade sig den blanka undersidan ofta vara till dess nackdel.

  • Önskvärt – Handtag

Många större mattermosar har handtag på sidan, eller grepp. Det saknas på denna. Det är förståeligt utifrån att den är så liten att jag med lätthet kan hålla runt den med en hand. Men för barn blir det svårare att få grepp och inte minst eftersom det är blank metall.

Slutbetyg 4/5