Spork i metall

 

spork metall

Spork i Metall (Titanium)

Sporkens ”Rolls Royce”

Tillverkat av kända märket Light My Fire och med samma funktion som en klassisk spork. Men här i betydligt mer kraftigt material. Slitstarkt, värmeresistent, hållbar och ändå extremt lätt. Perfekt för de som vill använda sin spork ofta.

189:-

Beställ / Till Butik

spork metall vikbar

Ihopfällbar spork i Titanium

Lika enkel att använda men tar mindre plats genom att den kan vikas ihop. Hög kvalité med titanium.

159:-

Beställ / Till Butik

Plast eller metallspork?

  • Spork i Metall

Fördelen med metall är främst dess hållbarhet. Man kan räkna med att den håller länge och dessutom kan dessa modeller ha flasköppnare vilket inte finns på plastmodellerna. De är några tior dyrare men med ett pris kring 50kr kan det däremot inte sägas vara dyrt. Vill man däremot ha den hårdaste metallen – titanium

  • Spork i Plast

Något billigare (ca 20kr) och i ett flertal härliga färger. Plastspork har utöver den fördel. Denna upplevs på vintern. Den som är ute och vandrar och har med sig en modell i metall kan uppleva att dessa blir väldigt kalla då de tar till sig kylan. I dessa fall är plasten bättre.

Funktion

Den allra största fördelen med en spork är dess funktion. Den kombinerar en gaffel och en sked vilket gör att man kan ha med sig färre bestick på utflykten. Utöver det blir den enkelt att äta med ena handen om matburken hålls i den andra. Hur sked/gaffeln kombineras varierar däremot. På Light My Fire Original Spork är det sked i ena ändan och gaffel i den andra. Detta kan då jämföras med exempelvis modellen från Optimus som har tänder längst ut på skeddelen vilket gör att sked och gaffel är ”i ett”.  En del har även taggar på ena sidan av gaffeln. Denna kan då användas som kniv.

Man tror att de första modellerna kom fram redan på 1800-talet och tillverkades då i metall. Idag är plastmodellen vanligare. Men för de som vill ha extremt hållbara sporkar är det metall som gäller. Bland annat finns det de i titanium.

  • Med flasköppnare
  • Med kniv
  • Ihopfällbar

Spork , Splayd eller Skaffel?

Ordet Spork kommer från Spoon och Fork dvs sked och gaffel på engelska. Dessa två ord har därmed mixats till detta nya ord. På svenska används ibland ordet Skaffel. Ordet har då bildats på samma sätt av de två svenska ordet Sked och Gaffel. Men det har inte slagit igenom speciellt mycket. På svenska Google är det tio gånger fler som söker efter Spork än Skaffel och när man seda går till till E-butiker är det tydligt att de anammat det engelska ordet. Så lägg bort Skaffel och använd namnet som de allra flesta använder istället.

Utifrån samma sätt finns även orden Kned och Knaffel. Men de används i extremt lite utsträckning.

Nämnas bör även Splayd- En produkt som kombinerar kniv-gaffel-sked. Den lanserades först av William McArthur och enligt honom kommer namnet från verbet Splay som står för att sprida ut något eller sära ut det.