Grillmat
Mat och dryck för en lyckad golfrunda

Att ha en sund kost är alltid bra för din fysiska och psykiska hälsa, framför allt när du utövar en sport. Vissa sporter kräver det mer och andra mindre. Golf är en sport som kräver lite annorlunda tänkande när det kommer till bränsle och förbränning just för att bibehålla koncentrationen. Om du vill förbättra din sving, putt, eller kanske bara bli mer bekant med alla dessa golftermer, är det bra med en uppvilad och uppladdad kropp och knopp.

Varför är det viktigt?

Något av det naturligaste för en människas vardag – förutom att andas – är att äta. Äter vi inte så fungerar vi helt enkelt inte. Bra mat och sund kost är alltså av stor vikt för en människas fysiska och psykiska välmående, inte minst för någon som tränar och håller sig aktiv regelbundet. Med rätt bränsle kombinerat med vila är du på god väg för att nå resultaten du vill ha.

För att bibehålla ork och koncentration behöver du äta med jämna mellanrum. Hur täta dessa mellanrum är bestämmer du själv, men när det kommer till träning finns det bra och konkreta tips att ta till sig. För det första är det viktigt att äta innan träningen, gärna två timmar innan, för att bygga upp en bra grund. Sedan är det viktigt att äta under träningen, om du ska träna i mer än en timme i sträck. Slutligen gäller det även att äta efter träningen för att hjälpa kroppen återhämta sig.

Kroppen behöver inte bara mat, utan mycket vätska också. Även denna bör fyllas på både innan, under och efter träning. Vatten är den bästa drycken för att hålla vätskenivåerna i balans. Sportdryck kan också vara ett bra alternativ, eller varför inte en varm eller kall dryck i en termos.

Trots vikten av att hålla sig aktiv är det också viktigt att vila och ta pauser i träningen. Vila ger kroppen återhämtning och minskar risken för slitage. Hur mycket vila du behöver beror på hur van du är vid träningen samt hur gammal du är. Om du mindre van eller äldre så behöver du mer vila. Det handlar mycket om att lyssna på kroppen och dess signaler.

Mat för golfrundan

Golf är en sport som kräver bra fysik, men också stark koncentration i flera timmar, vilket kräver kontinuerlig påfyllning av energi. Men det är inte bara fokuset som behöver behållas, utan orken och glädjen också. Oavsett om du är nybörjare eller elitgolfare är mat och dryck alltså en avgörande faktor i din prestation.

Golf är en speciell sport på det sättet att det är lågt tempo och högt fokus, med andra ord jobbar kroppen med en låg energiomsättning och hög press under en lång tid. Under en golfrunda riskerar också blodsockret att sjunka, så det kan vara en bra idé att äta innan det sker. Se därför till att äta långsamma kolhydrater som ger kroppen energi under en längre tid, exempelvis pasta.

Om man vill att måltiden ska gå snabbt och smidigt kan det vara enklare att ta med mat hemifrån till golfbanan. Då kan du förbereda och planera din måltid i förväg och äta mellan hålen utan att behöva lämna banan. Om inte en större måltid så är det i alla fall ingen dålig idé att åtminstone ha med ett passande mellanmål ut på banan för att ge kroppen extra energi. En smoothie som kan hålla sig sval i en termos kan exempelvis snabbt pigga upp.

Mat för en trevlig stund på golfbanan

En sak man inte får glömma i allt det här, är att mat även ska vara en trevlig och social stund på golfrundan. Många golfbanor har en restaurang som erbjuder mat och dryck i hög klass. Golf är även en sport som spelas på sommarhalvåret så många golfrestauranger har uteserveringar att avnjuta antingen under, eller efter golfturen.

Vill man spara det till efter golfrundan kan man förvara en mattermos i golfbagen och äta under tiden man spelar, och inte förlora tid på banan. Termosen håller din mat antingen varm eller kall under flera timmar så att du enkelt kan ha med den på den långa golfrundan.

Om du funderar på att börja med golf, eller kanske redan är en regelbunden golfare, så kom ihåg att planera inför det. Ta med en mattermos med bra mat för att hålla dig alert eller lyxa till det med en måltid på golfrestaurangen. Mat är både trevligt och prestationsavgörande för en lyckad golfrunda.