Test Mattermos

Bäst i Test mattermos

  • 1,5 Liter
  • Håller värmen mycket bra
  • Lätt att hantera

395 :-

Till Butik

Bäst Mattermos enligt ICA-Kuriren

För några år sedan genomförde tidningen ICA Kuriren tester på mattermosar och använde då följande punkter för att avgöra vilken som var bäst. Vinnaren blev då CH Primus 1,5Liter.

Värmen

Det första som testades var att termosen skulle kunna hålla värmen på maten som var i den. Kan låta som det mest självklara men när det gäller mat och dryck är det viktigare än vad många tror. När maten äts bör den nämligen inte vara kallare än 60 grader eftersom bakterier inte kan växa i den värmen. Blir det svalare och maten får ligga länge i mattermosen är risken stor att det börjar bli bakterier som växer till sig där.

För att göra testen rättvis värmdes fylldes först termosarna med 50-gradigt vatten. Det gör att värmen hålls längre. Sedan hälldes 97 gradigt vatten i dem. Även om det är tänkt att en mattermos ska ha mat i sig så är det mer rättvist att testa alla med vatten. Att värma upp en speciell måltid till en viss grad är betydligt svårare.  Locket ska sedan skruvas på direkt och förvaras i rumstemperatur.

ICA Kuriren valde sedan att mäta vattnets värme efter fyra och åtta timmar. .

Täthet

Det andra man testade var dess täthet. Detta genomfördes genom att fylla upp termosarna fullt och sedan låta dem ligga upp och ned under en natt.

Stöttålighet

Den tredje faktorn som testades var stöttåligheten. De gamla termosarna som var tillverkade av glas är idag helt borttagna från marknaden vilket är väldigt uppskattat. Men det betyder inte att man kan hantera dem hur som helst. Något som är vanligt förekommande är att mattermosen faller i golvet från en bänk eller liknande. Av den anledning lät man låta dem falla från en höjd på 86cm (fem gånger) vilket är standard för en köksbänk.  Det är lätt att tro att de barntermosar som är tillverkade av plast skulle gå sönder mer än plåttermosarna men så var inte fallet. De blev alla lite skadade men inte i den utsträckningen att någon vätska började sippra ut. Med andra ord är stöttåligheten mycket hög överlag och inte den faktor man ska fokusera på mest vid val av mattermos.

Funktion

Men sedan finns det också andra saker som jämfördes för att göra dem en rättvis bild. Bland annat var det hanterbarhet.  Några enstaka termosar var konstruerade på ett sätt som gjorde att det skapades vaccum i dem. Detta medförde att locken var mycket svåra att få upp vilket Primus mattermosär det sista man vill när fingrarna är iskalla efter en dag i skidbacken. Dessa termosar fick självklart ett stort minus för detta.

Den stora skillnaden mellan vanlig termos och en mattermos är att mattermosen är betydligt klumpigare och bredare. Det gör att den inte alls lika lätt går att hålla i utan ett handtag är uppskattat.  Enligt testarna på ICA Kuriren var handtaget väldigt bra att hålla i och av den anledningen gav de extrapoäng till de som hade det. Vilken mattermos som vann testet? Inte helt oväntat var det ett märke som är mycket känt för de som tycker om att vara i naturen. Primus vann främst på grund av att den bevarade värmen bäst men fick även bra betyg tack vare dess infällbara handtag och att den tål maskindisk.

Andra testvinnare

Att Primus skulle vinna testet var knappast oväntat. Det är ett av de märken som ofta kommer högt upp i olika tester. Om den inte passar i form, pris eller funktion finns ett par andra modeller att välja på. I ett test av bäst mattermos och termos lyfts Esbit Mattermos upp som vinnare med 4,4 av 5 i kundomdömen. En annan är mattermos från Stanley som i en amerikansk Youtube-kanal får bäst i test.

 

Till Butik

Bästa mattermosen