Bättre effekt på arbetet med rätt lunchpaus

En lunchpaus är inte bara ett tillfälle att äta sin lunch. Det ska även vara en avslappnande paus från arbetet. Hur det uppnås bäst är väldigt individuellt och de som upplever att de inte lyckas slappna av ordentligt bör testa sig fram för att få bättre resultat.

dags för lunchpaus

Förbättrad lunchpaus med regelbundna vanor och tider

 1. Hoppa aldrig över lunchen
  Att hoppa över lunchen, eller äta medan arbetet utförs, är inget som rekommenderas. Det kan upplevas som en smart, kortsiktig, lösning men knappast långsiktigt. Risken är att effektiviteten minskas rejält på eftermiddagen om inte en tydlig paus genomförs mitt på dagen.
 2. Håll det regelbundet
  Att äta på ungefär samma tid varje dag är faktiskt bra för kroppen. Regelbundna tider är sunt både utifrån sömn, mat och arbete.
 3. Komplettera med fikapauser
  Lunchpausen är viktig – men även fikapauserna. Många arbetsplatser har fika gemensamt en speciell tid vilket därmed gör att flera kan samlas tillsammans och släppa arbetet för en stund. Andra företag låter de anställda fika ”när de har lust” och när det passar. Det kan låta mer flexibelt men i vissa fall kan det resultera i att fikapauserna inte genomförs och att någon paus i arbetet inte uppstår.

  Mängder av studier visar att personer som är trötta eller hungriga har en betydligt större risk att göra fel i arbetet.

 4. 30 – 45 minuter
  En lunchpaus bör vara på minst 30 minuter, men vissa rekommenderar även minst 45 minuter. En tid då personen förväntas sitta still, gå en promenad ute eller på annat sätt varva ner. Det tar en stund för kroppen att ”inse” att nedvarvning pågår. Det är därmed mycket svårt att få denna avkoppling på en lunchrast som bara är 15 – 20 minuter.

Se till att byta miljö och verkligen ta en paus från arbetet

 1. Sök social samvaro
  Det är även en fördel att en lunchpaus innebär social samvaro, och är en av orsakerna till att kontorshotell har gemensamma fika- och lunchrum för de som hyr kontorsplatser. Även om de inte jobbar på samma arbetsplats så kan de träffas och umgås under de pauser som tas under dagen.
 2. Lämna arbetsplatsen
  En del kan helt och hållet släppa jobbet även om de sitter i lunchmatsalen. Andra behöver komma ifrån ordentligt och mår bättre av en promenad. Detta även om det bara handlar om 10 minuters promenad runt fastigheten.
 3. Sov 15 minuter
  Finns det sköna fåtöljer, en soffa eller kanske till och med ett vilorum. Att ta en ”powernap” mitt på dagen gör enorm skillnad för många. Det behöver inte innebära att personen somnar men att avslappning i tyst miljö kan ske i minst 15 minuter.
 4. Ät dig inte proppmätt
  Att äta sig proppmätt är aldrig bra – speciellt inte under en arbetsdag. Kroppens energi kommer gå till att ta hand om all mat och risken är stor att man i stället blir trött och seg.
 5. Miljön
  Omgivningen påverkar människor i större utsträckning än vad många faktiskt tror. Ett rum kan upplevas stelt, tomt och sterilt – eller inbjudande, avslappnande och trevligt. Det är därför som inredningsarkitekter ofta anlitas av företag som vill ge sina anställda en bättre avslappningsmiljö. Som arbetsgivare kan det därför vara värt att se till att arbetsplatsen känns välkomnande och ger de anställda möjlighet att kunna arbeta i lugn och ro i en harmonisk miljö.