Tips för en god arbetsmiljö

En god arbetsmiljö gör det roligare att vara på jobbet. Det blir enklare att vara mer produktiv och att känna sig mer motiverad. Tycker du att den nuvarande arbetsmiljön kan bli bättre? Kanske kan följande tips göra hjälpa lite på vägen. 

växter bidrar till en god arbetsmiljö

Växter gör mycket för en god arbetsmiljö

Att ha växter på kontoret kommer med många fördelar. Vissa menar till och med att det leder till färre sjukdagar hos personalen generellt. Det här gäller i synnerhet om ventilationen inte är den bästa. Det finns även saker som tyder på att växter kan öka kreativiteten. Genom att stimulera våra sinnen, som luktsinnet till exempel, kan vi faktiskt arbeta bättre och med mer kreativa lösningar.

En annan fördel har med ljudet att göra. Personal som arbetar i kontorslandskap med stora växter kan notera att de faktiskt absorberar en del av bakgrundsljudet. Det här gäller i synnerhet om golv och väggar är i hårda material, så som betong eller kakel.

Skaffa en bra ljudmiljö

En bra ljudmiljö kan göra mycket för välmåendet. Som nämnt ovan kan stora växter vara ett sätt att minska ljudnivåerna på, men det finns fler saker än så. Har man betonggolv och/eller betongväggar, är det en god idé att förse kontoret med textilier av olika slag. Tjocka mattor och gardiner kan göra ljudnivåerna sänks med flera decibel.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det inga särskilda gränsvärden för störande ljud i kontorslandskap. Däremot finns vägledande värden som anger 40 dB i utrymmen där stora krav ställs på stadigvarande koncentration eller behov av att kunna samtala obesvärat. 40 dB är ganska lågt och är kanske något som sällan nås i de flesta kontorslandskap – så lite högre än så ligger nog de flesta oavsett.

Ljusstyrkan på skärmen

Jobbar du på ett kontor är sannolikheten stor att du sitter bakom en skärm den största delen av dagen. Många använder skärmens fulla ljusstyrka utan att inse att ögonen kan bli trötta ganska fort. Pröva att dra ned den och se hur det känns i löpet av dagen.

Känns ögonen fortfarande trötta? I sådana fall kan det göra gott att titta bort från skärmen med jämna mellanrum – säg 30 sekunder per tillfälle – för att vila ögonen och låta dem återhämta sig. Jobbar du sent på kvällen kan blåljusfilter övervägas, som gör skärmens ljus bekvämare för ögonen under kvällstid. Blåljusfilter finns att ladda ned som mjukvara och är till och med förinstallerat på vissa datorer. Det finns även speciella glasögon att köpa.

Belysningen kan göra mycket för en god arbetsmiljö

Bra belysning är kanske viktigare än man tror. Det kan förbättra humöret och höja motivationen till arbete. Om det är svårt att få in solljus i ditt kontor, kan det vara en idé att ta in fler lampor och pröva dig fram tills det känns bra.

Om det är möjligt, är det en god idé att sitta bredvid ett fönster och arbeta. Det naturliga ljuset kan ge dig energi vilket i sin tur kan öka produktiviteten. Det handlar dock då inte bara om ljuset – utan även möjligheten att andas så frisk luft som möjligt.