ett bord med pizza
Därför kan dina matvanor ligga bakom missfärgade tänder

Att äta ute på stan eller på språng kan ha både sina fördelar och nackdelar. Det kan vara en tid att umgås med sina vänner även om det är mitt i veckan, och det kan spara tid under en hektisk arbetsdag. Visst kan det vara härligt att unna sig en spontan ute-lunch då och då, men det finns ett område som kan komma att bli lidande när du äter lunch on-the-go veckans alla dagar. Nämligen din tandhälsa.

 

Kanske är det just den ökade trenden med mat på språng som gör att många satsar på tandblekning hemma 2022. Efter att du ätit lunch borde du nämligen borsta tänderna för att vara säker på att inte maten eller den efterföljande kaffekoppen missfärgar dina tänder. Men detta är något som många väljer bort – även om de skulle göra det efter en jobblunch på kontoret eller hemma.

 

Borsta tänderna efter lunchen för att stoppa missfärgningar

Ur perspektivet karies räcker det ofta att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll enligt rekommendationer från tandvården. Men detta kommer inte att stoppa missfärgningarna som uppstår efter åratal av mat och dryck utan att du rengjort tänderna efteråt. Hur god maten än är kan den tyvärr missfärga dina tänder. Särskilt om du håller samma rutiner år efter år. Och kanske är det därifrån uttrycket “tidens tand” kommer ifrån?

Det är inte säkert att de här missfärgningarna är något som stör dig. Faktum är att dina tänder inte är helt naturligt vita och färgen skiljer sig från person till person. Hos vissa kan tändernas nyans gå mer mot det gula hållet, medan det hos andra går mot det vitare. Däremot finns det livsmedel och vanor som kan göra att även den mer vita nyanser går mot det gula. Dessa tenderar att vara:

 

  • Rökning
  • Snus
  • Kaffe
  • Alkohol
  • Dålig munhygien – dvs, utebliven tandborstning
  • Läkemedel
  • Kryddor som exempelvis gurkmeja
  • Bär eller grönsaker med starka färgämnen som blåbär och rödbetor

 

Effektiva ingredienser i tandblekning för hemmabruk

Idag finns en uppsjö av olika tandblekningsalternativ för användning i hemmet, där vissa är bättre än andra. Men frågan många säkerligen ställer sig, är ifall dessa kan ge samma resultat som hos tandläkaren, vara minst lika säkra och inte innehålla farliga ämnen.

Bland de produkter som säljs idag har många en minst lika bra effekt som de hos tandläkaren, men för att hitta den bästa produkten är en tumregel att välja ett alternativ av bra kvalitet. Dels för att ge dig ett lyckat resultat, dels vara säkert och inte orsaka några skador på munhåla eller emalj. En rekommendation kan därför vara att konsultera din tandläkare som kan berätta om innehållet i den produkt du tänkt köpa är ofarligt och huruvida produkten faktiskt kommer ge dig det resultat du önskar.