Mat till Mattermos

öppen blå2

Går det bra att använda mattermos till all mat? Det beror lite på vad man menar med att det ska ”gå bra”. Dessutom beror det också på vilken modell man väljer. Det finns i grunden två olika modeller. Den höga som liknar mer en vanlig termos samt den som är betydligt bredare än hög.

Hög och smalare – Så länge som maten ska hällas ur och ätas på tallrik kan man ha med sig i stort sett vad som helst så länge det går ner i termosen. Det är just detta som är dess nackdel. Öppningen är så liten att en fläskkotlett inte går att trycka ner. Dessutom får man

vara beredd på att maten fastnar och att man därför kan behöva skrapa ut den med en gaffel.

Låg och bredare – Ett bättre alternativ för den som vill äta direkt ur mattermosen. Den ser ut mer som en matlåda och är därmed lika lätt att äta ur som en matlåda. Fördelen är detta samt att man kan lägga ner större köttbitar utan några problem. Nackdelen är att maten kallnar snabbare när väl locket är avskruvat. Detta i jämförelse med den höga och smala varianten.

Ekologisk, Ekonomisk eller extra nyttig

Det handlar ju inte enbart om att få med sig maten med mattermosen utan också vad man stoppar i den och i slutändan vad man stoppar i sig själv. Det är lätt att säga att soppa är lätt att ta med sig men är det nyttigt, mättande och passande till den utflykt man planerar?

För de som har svårt att själva hitta på nyttig och bra mat finns idag inspirerande matkassar. Utbudet är brett och man kan bland annat jämföra de olika på matkassar.info. De som väljer att köpa en termos av den låga och breda modellen kan i stort sett beställa vilken kasse som helst just på grund av fördelen med att den lättare går att packa och packa ur. En av de dieter som är extremt populära just nu är GI-dieten. Denna fokuserar på att minska antalet kolhydrater och för de som är intresserade av en GI-kasse kan denna beställas här. Något dyrare – betydligt nyttigare.

Så svaret på frågan ”Går det bra att använda mattermos till all mat?” blir då ”Ja, men all mat är inte bra”