Stanley The Legendary – Food Jar
En väntad testvinnare!
Med en mycket god värmehållning, lagom stor öppning samt en medföljande spork ges Stanley The Legendary Food Jar 5/5 av betyg. Det enda som recensenten anser vara negativt är priset på ca 400 kronor.
–        Köp Stanley Food Jar hos Outnorth här

Totalt betyg 5/5

Känt märke med hög kvalité

 Stanley The Legendary (ofta enbart benämnd med Stanley) är ett känt märke som producerar muggar, termosar och liknande produkter. Framförallt är kundgruppen personer som ställer höga krav på kvalité och funktion. Den säljs exempelvis av flera ”outdoor”-butiker i Sverige.

Att deras Food Jar skulle få högt betyg är därmed inte oväntat. När Oddhiker testar mattermosar ges den högsta betyg och utmärkelsen ”Bästa mattermosen för en person”. Utöver testet på Oddhikers har mattermosen även fått bra betyg i ett par amerikanska tester.

Värmetid

En av de viktigaste punkterna, när mattermosar ska jämföras, är värmetiden. Med andra ord hur många timmar som maten kan hållas tillräckligt varm. Det är vanligt med 4 – 6 timmar och här imponerar Food Jar med 7 timmar.

Orsaken till riktigt lång värmetid är att den består av dubbla stålväggar med vacuum mellan. Det är samma konstruktion som på Primus termosar. Det är det effektivaste sättet att hålla värmen men flera enklare mattermosar består enbart av en vägg vilket gör att värmen snabbare leds bort. På denna punkt ges högsta betyg.

Storlek och design

Detta är en mattermos för en person och utseendemässigt skiljer det sig inte mycket åt mellan modeller för just bara en person. Den ser ut som en ”förkrympt” termos. Det som däremot kan skilja lite mellan dem är hur stor öppning som finns i toppen.

Den är lätt att packa med och lätt att äta ur. På denna punkt ges ett mycket gott betyg – men ett betyg som delas med många andra mattermosar för just en person.

Sporken uppskattas

På sidan av termosen sitter en spork. Är det bra eller dåligt? Här går åsikterna något isär mellan olika recensenter. Genom att sporken alltid kan sitta på sidan av termosen finns den alltid tillgänglig. I annat fall behöver ju en sked eller gaffel packas ner i packningen. För vissa är detta ”ett måste” för att göra mathanteringen så enkel som möjligt.

Andra anser att placeringen drar ner betyget något. I och med att den sitter på sidan blir termosen inte lika homogen. Ett alternativ hade varit att placera sporken under locket. Så har exempelvis Sagaforms mattermos. Det gör att termosen enbart har släta ytor vilket kan göra den lite mer lätthanterlig.

Priset

Stanley The Legendary Food Jar kostar ca 400 kronor. Det är det enda negativa som recensenten på Oddhikers lyfter upp. Det kan exempelvis ställas mot Sagaforms liknande modell som kostar ca 320 kronor. Ett pris på mellan 300 kronor och 500 kronor bör man däremot räkna med på en mattermos i riktigt hög kvalité. Är däremot inte behovet att hålla maten varm lika länge så kan en billigare budgetvariant väljas.

(Betyget i denna recension grundar sig på information från Oddhikers test av mattermosen)

Snabbfakta

 • Rymmer
  Modellen rymmer 0,35 liter vilket räcker gott och väl för en person. Önskas större modeller har Stanley även mattermosar på 0,7 liter och 0,95 liter.
 • Material
  Termosen är tillverkad av 18/8 rostfritt stål. Plastdetaljerna är fri från BPA.
 • Diskas
  Alla delar tål maskindisk.
 • Vikt
  340 gram

Vad säger andra?

En återförsäljare av Stanley, Outnorth, låter sina kunder lämna recensioner på de produkter som köpts. I augusti 2022 hade tre recensioner lämnats och alla tre hade gett mattermosen 5/5. Dess mattermos på 0,94 liter hade en recension – även den med 5/5 i betyg.

Recension 1

Första recensenten väljer bara att sammanfatta sina åsikter med ”Works Great”. Personen lämnade även 5/5 i betyg vilket uppenbarligen tyder på att personen var helt nöjd med produktens funktion.

Recension 2

Den andra recensionen är mest utförlig och anger flera fördelar med Stanlys mattermos mot dess konkurrenters. För det första uppskattas storleken på denna i jämförelse med de stora termosarna som rymmer mat för flera personer. Enkel att ta med, var som helst och när som helst.

För det andra beröms modellen utifrån att en spork följer med. Recensenten var visserligen tveksam till det i början men insåg sedan fördelen med att ha ”allt samlat”. Det tredje som lyfts upp är termosens låga höjd. Därmed blir den lätt att diska och äta ur. Den som en gång försökt få upp sista maten ur Primus 1,5 liters modell vet att höga termosar kan locka fram svordomar ibland…

Recension 3

Recensenten lyfter framförallt fram mattermosens förmåga att hålla värmen många timmar. Sammantaget anges att den ”fungerar mycket bra”.