Recension LunchBots

+ Termos utan plas

+ Håller värmen bra

+ Rymlig och lätthanterlig

– Locket kan ”fastna” om man skruvar åt för hårt

En mattermos kan med fördel användas som lunchbox till jobbet och då måste den vara tillräckligt rymlig. Den som åker ut på jobb eller utflykt behöver lita på att maten håller värmen och den ska inte behöva packas in i extra påsar för att skydda resten av packningen.

Mardrömmen är att plocka upp en kladdig dator eller böcker. Den bör också vara av en hanterbar storlek så att den lätt gå ner i väskan utan att ta för mycket plats. De är några av de saker vi haft i beaktande när vi provat den här mattermosen.

Material

Mattermosen lunchbots togs fram av en mamma vars önskan var att hitta en termos som inte var gjord av plast och som höll god kvalitet, det har hon lyckats med. Den här mattermosen är helt i rostfritt stål och den enda plast som finns är detaljer på locket och botten. Locket skruvas på och den större delen är i samma stål som resterande termos.

En fördel med att termosen är gjord av stål är förstås att stål inte lika lätt tar åt sig lukter och smaker från maten. Stål har också den fördelen att man kan förvärma termosen med varmt vatten, alternativt kyla ner med is, så kommer den att hålla värmen/kylan ännu längre.

Mer än man tror

Den ser kanske liten ut men rymmer med sina omkring 500 ml mer än man tror.  En rejäl portion soppa för en person eller varför inte pasta och köttfärssås. Lagom för att göra en vuxen person mätt. Jämfört med andra mattermosar är nog den här den som bäst motsvarar en vanlig lunchportion.

Skruvar man av locket fungerar den bra som lunchlåda. Lagom bred och djup vilket gör den enkel att hantera och äta ur.

Håller värmen

Fyller man på med en uppvärmd soppa på morgonen klockan 7 är den fortfarande varm vid lunchtid. Uppkokat vatten höll fem timmar senare en temperatur på 54 grader vilket är godkänt då den hade stått fritt i ett vintersvalt kök utan något annat som hjälpte den att hålla värmen. I en väska kan det finnas extra isolering eller filtar som gör att värmen håller bättre. En varm sommardag bör den inte stå i solen om innehållet ska hållas kallt och det är alltid rekommenderat att förvärma eller kyla termosen innan den fylls med innehåll.

Läckage

Skruvlocket på mattermosen gör att den håller tätt och minimerar risken för att maten inte läcker ut i väskan. Det gör att man inte behöver vara orolig om den hamnar på sned eller upp och ner.

Ett misstag vi gjorde var att fylla på soppa för långt upp. Eftersom locket går ner en lite bit i termosen trycktes vätskan över kanten. Det blev en överraskning när vätskan rann över då locket skruvades. Risken finns också att locket inte håller så tätt som det är tänkt eftersom det lätt bli rester kvar.

Design

Det fina med den här termosen är stålmaterialet som gör den så hanterbar på många sätt. Tappar man den i golvet tål den stötarna och den är enkel att rengöra. Men tappar man den på ett stengolv eller liknande kan plastdetaljerna gå sönder. Går detaljerna på botten sönder kommer det inte att förändra funktionen men locket däremot är känsligare.

Mattermosen har inget handtag men den är ändå lätt att greppa och bära med sig även för den som inte har så stora händer. Att den även finns i tre snygga färger, blå, rosa och lime gör den extra trevlig att plocka fram ur väskan.

Rengöring

Tänk på att när man ätit upp innehållet och åter skruvar på locket är det lätt hänt att man drar åt lite för hårt. Locket sitter då väldigt hårt och det kan bli svårt att öppna den sen när den ska diskas.

Själva mattermosens huvuddel är enkel att rengöra och stålet gör att termosen inte tar smak av maten vilket oftast är problemet med en termos gjord av plast. En diskborste eller mjuk svamp funkar bra.

Alltid när det gäller stål ska man undvika att repa materialet så använd den mjuka delen av svampen. Locket däremot kan behöva diskborste för att komma åt i skåran längst ut. Där kan lätt soppa eller annan vätska fastna annars.

Bäst är att alltid handdiska mattermosen så håller den längre.

Priset

Vid första anblick kan mattermosen se liten ut men den rymmer som sagt mer än man kan tro och med tanke på hur tålig den är så är den väl värd sitt pris. Har man väl börjat använda den blir det snart en vana att fylla den med något för resan, lunchen eller för att ha med sig något till träningen. Rätt hanterad håller den länge.

Mitt betyg: 9 av 10