2021 – sportåret som flyttade ut

Skidåkare i brant lutning.

Sportåret 2020 präglades av coronapandemin och blev ett mycket ovant och annorlunda sådant. Mycket talar för att vi 2021 kommer få förhålla oss till något liknande. Sportvärlden har återigen öppnat upp och på många håll har det fungerat över förväntan. Till sportåret 2021 finns många lärdomar att ta med sig.

 

Ett ljus över det fortsatta sportåret

Den pågående corona-pandemin har vänt upp och ner på våra liv. Vi kan inte längre ses hur vi vill eller röra på oss utan närmare eftertanke. Det har varit en prövande tid för många, så även för sportälskarna. Sportåret 2020 blev mer eller mindre förstört på grund av uppskjutna matcher och evenemang.

Efter ett drygt år av inställda och uppskjutna sportevenemang börjar vi nu närma oss något som åtminstone går att likna vid ett normaltillstånd. Sport med publik är ännu inte tillåtet i några stora skalor inomhus, men utomhus finns nu massvis av aktiviteter och evenemang att ta del av.

 

Mer spänning till spelet

Även om man inte kan uppleva magin i sporten genom att stå i ett publikhav eller lyfta fram sitt lag genom kollektiv allsång går det fortfarande att få till extra spänning till spelet genom betting. Du vet väl att du kan betta på i stort sett vilka sporter som helst och inte bara på slutresultatet? Läs allt om betting på Zlatanbet.

 

Alpina VM

Februari, eller ”VM-månaden” som den brukar kallas, inleddes med alpina VM i den italienska alpbyn Cortina. Efter att fjolårets säsong avbrutits på grund av pandemin var detta ett efterlängtat mästerskap. Och visst skymtade man personer som tagit sig ut för att återigen få bevittna live-sport.

 

Skid-VM

Även under skid-VM i tyska Oberstdorf skymtas publik runt om banan bredvid spåren som hejar på åkarna. På den stora läktaren vid upploppet syntes dock enbart kartongfigurer och journalister. De få åskådare som fanns på plats stod med säkra avstånd till varandra vilket är positivt och säkert, men känslan av folkfest var avlägsen.

 

Skidskytte-VM

Skidskytte-VM i Pokljuka var även det ett efterlängtat mästerskap för sportintresserade i allmänhet och skidskytteintresserade i synnerhet. Liksom skid-VM andades inte detta mästerskap folkfest då banorna är långa och de få åskådarna knappt märkbara.

Att utöva dessa vintersporter är bevisligen fullt möjligt i den tid vi lever i. Problemet ligger ju inte i själva utövandet, som med rätt anpassning är väldigt corona-säkert. Detta öppnar upp för att även amatörer kan ta sig an dessa motionssporter. Med goda avstånd i backen och i spåren känns allt som vanligt igen.

Ett problem uppstår däremot när samtliga åkare och åskådare ska söka sig in i värmestugor, kiosker eller restauranger för att vila och fylla på med energi. Det blir lätt folktätt och förvandlas snabbt till en plats man varken vill, bör eller får befinna sig på. Detta är dock ett problem som är enkelt löst och inte bör innebära fler uppskjutna evenemang. Att undvika trängsel genom att ha med egen matsäck, kanske i en mattermos, som man avnjuter utomhus är en lösning som inte bara är bra för plånboken – det är fridfullt också.

Dessa mästerskap och tävlingar har på något vis fått agera försökskaniner inför årets kommande evenemang – och visst gick det bra. Massvis med folk på plats (i relation till föregående år) och fåtalet rapporterade corona-fall gör att vi ser ett ljus skina över det fortsatta sportåret.

 

Framtida utomhusevenemang

Att vintersporterna som utövas utomhus går att genomföra är glädjande. Med en lång vinter som närmar sig sitt slut börjar det nu bli dags att blicka mot hur sommarsporterna kommer stå sig i de ovanliga förutsättningarna. Kanske finns något att lära av de tidigare nämna försökskaninerna.

Vår och sommar innebär startskottet för fotbollssäsongen. Den omåttligt populära sporten lockar många utövare och åskådare. Dessa evenemang ser annorlunda ut gentemot tidigare nämnda. Planen är liten och eventuell publik får svårt att hålla social distansering.

Gothia Cup är en höjdpunkt för många fotbollsspelande världen över – och ser ut att bli det även 2021. Den stora fotbollscupen planeras att genomföras, det kommer dock ske i en mindre skala än tidigare år. Den nerskalade varianten handlar dock inte om ett ”corona-drag”, utan att antalet anmälda lag har, hittills, minskat med 20%.

Generellt ser det ut som att de flesta idrottsevenemang har hoppet uppe. Stora evenemang som Lidingöloppet, Vansbrosimmet och Vätternrundan kommer även dem att genomföras 2021. Denna typ av lopp lockar stora mängder deltagare och publik, både proffs och amatörer. Evenemangen liknar de som gått av stapeln i vinter. Eventuell publik kan sprida ut sig med gott avstånd till varandra.

Detsamma gäller årets stora höjdpunkt för alla löpintresserade: Stockholm Marathon. Vi är vana att se huvudstadens gator spärras av och fyllas av entusiastiska påhejare som njuter av fint sommarväder. Med tanke på att fjolårets upplaga av loppet blev inställt lär intresset vara extra stort i år. Det är svårt att veta hur corona-läget kommer se ut i sommar, men mycket talar för att den riktiga publikfesten får vänta ytterligare ett år.

 

Ovissheten

I dessa tider är det svårt att planera inför framtiden. Många oväntade, eller väntade, hinder finns i med i bakhuvudet på de flesta. Ett problem kring dessa evenemang kommer vara om restaurangernas restriktioner vidhålls under fortsättningen av året. Om den svenska sommaren väljer att visa upp sig på sin bästa sida och vi slipper regniga dagar är det dock, liksom under vintern, enkelt att hålla avstånd till varandra även här. Medtagen mat och fika är ett av sätten att se till att vi får det vi helst av allt vill ha – genomförbara sportevenemang.