Med fokus på märke

Svenskt eller utländskt? Känt eller något nytt? Vi lägger lite extra fokus på några av de märken vi samarbetar med.

Marimekko

Det finska designföretaget Marimekko har blivit världskända för sin färgsättning och design. Idag är märket synonymt med en design som många efterfrågar på textilier, koppar och porslin.

Man växte först starkt inom textilbranschen och var ett av de ledande företagen inom detta i Finland redan på 50- och 60-talet. Det var då som den första Marimekkobutiken öppnades och man började även exportera kläderna som sågs som ”vågade” gällande färger och former.

År 1964 lanserades mönstret Vallmo som då designats av Maija Isola. Det är ett av de klassiska mönster som idag fortfarande säljs på bland annat tyger och porslin. Exempelvis nämns det på www.Kaffekoppar.se att Marimekko är ett av de mer populära märkena inom kaffekoppar. Just ”Vallmo” ligger på ca 150kr koppen så ”smakar det så kostar det…”

 

Primus

Primus grundades 1892 och ingår idag i en större koncern där även bland annat friluftsmärken som Fjällräven och Tierra ingår.

Företaget började tidigt tillverka och sälja produkter inom ”outdoor”. Samma år som de grundas konstrueras deras första sotfria fotogenkök som då fick namnet Primus.  Då hade de däremot företagsnamnet J.V Svensons Fotogenköksfabrik.

Fem år senare valde Andrée att ha med sig ett fotogenkök från detta företag när han genomförde expeditionen att försöka komma fram till Nordpolen med hjälp av en luftballong. De som har intresse för historien kring detta kan besöka Gränna där det finns ett museum kring just Andrée.

Idag består utbudet bland annat av ficklampor, gasolkök, lyktor, termosar och tält. Att de har hållbarhet och kvalité i fokus visar sig tydligt i flera tester. Bland annat har de fått ”Bäst i Test” av Ica Kuriren med betyget 5/5  på sin Vaccum Bottle Primus.

Primus är perfekt om du är ute en heldag och jobbar, till exempel med att installera solceller på taket. 

Carl Oskar

Carl Oskar är ett märke som vi relativt nyss fått ögonen på. Det är inte så konstigt då företaget inte är ett av de största. Det startades 2007 av föräldrar som ledsnade på att barnen spillde så mycket när de drack ur tetraförpackningar när de satt i bilen. Idén till den första produkten var född – en tetrahållare. Sedan dess har de breddat utbudet rejält. Men fortfarande är det just ”Functional design – Inspired of Life” som ligger bakom deras produktutbud.

Det är också främst barnprodukter som de låter utbudet bestå av. Här finns (utöver tetrahållaren) mattermosar, vattenflaskor, matboxar.

 

Skip-Hop

Mattermos barn BabyshopPrecis blivit förälder för första gången? Eller för åttonde gången? Det spelar ingen roll hur många barn du har, Skip-Hop har produkterna. Produkter som låter design och funktionalitet gå hand i hand med fokus på att möta de behov som finns hos småbarnsföräldrar.  Märket startades upp i början av 2000-talet och har fått uppmärksamhet över hela världen. Exempelvis så är det Ellen Diamant som designat en rad av de babyprodukter som fått pris för bland annat unika lösningar.

I deras utbud finns exempelvis badkarsstöd, hakklappar, flaskväska, träningsmugg och mattermosar.

Fler märken kommer i kommande blogginlägg