Mattermos – När arbetsplatsen är utan mikro

Behöver lastbilschaufförer, hantverkare och övriga som inte har en fast arbetsplats äta ute på restaurang varje dag? Många gör detta av gammal vana utan att tänka på alternativen. Men genom att ha med sig mattermos kan maten hållas varm – eller kall – ända fram till lunchpausen. Ett alternativ som i längden blir betydligt billigare än att äta ute.

Så fungerar en mattermos

Funktionsmässigt har en mattermos likheter med en klassisk termos. Men istället för att hålla vätskan varm så hålls maten varm. De bättre modellerna kan hålla maten varm i 5 – 6 timmar vilket räcker gott och väl fram till lunchpaus. En skillnad är däremot utseendet. Öppningen är större vilket gör det enklare att äta direkt ur termosen. En del modeller ser ut som extra breda termosar medan andra snarare ser ut som ”tjockare matlådor”. Därmed skapas en större yta att äta maten från.

De mer avancerade modellerna har även maten separerad i två behållare. Det är en fördel för att exempelvis grönsakerna ska bibehålla sin krispighet eller för att inte varmrätt och efterrätt ska blandas ihop. För att mattermosen ska hålla värmen ytterligare tid kan den först fyllas upp med hett vatten och sedan stå så ett par minuter. Genom att ”innerväggarna” värms upp kommer maten sedan även hålla värmen en längre tid.

mattermos

Även med kylfunktion

En del mattermosar är utformade för att primärt bevara kylan. Detta genom att de har ett kylblock i exempelvis locket. Blocket läggs i frysen några timmar innan maten läggs i lådan och locket sätts på. Kylblocket kommer därmed att hålla maten kyld i ett par timmar och det blir enkelt att ta med sig en kall sallad eller kallskuret. Även ett smidigt alternativ för att få med sig kylvaror på sommarutflykten.

Bäst mattermos – Enligt ICA kuriren

Vilken mattermos är bäst? Den frågan ställde sig ICA Kuriren för några år sedan och utsatte att par av modellerna på marknaden för hårda prov. Vinnaren blev Primus Food Vaccuum Bottle med ett imponerande slutbetyg på 5/5.

Det testpanelen framförallt lyfte fram som fördelar var dess förmåga att hålla värme. Detta bör vara den viktigaste punkten att jämföra när mattermos ställs mot varandra. Uppvärmd mat ska nämligen aldrig falla i värme under 60 grader. Detta utifrån att bakterier betydligt lättare kan spridas vid den nivån än om det är varmare. Andra fördelar som lyftes fram var dess stöttålighet samt funktion/användarvänlighet.

Nackdel – Dess storlek

Den mattermos som testades av ICA kuriren innehåller 1,4 liter mat eller vätska. Det är därmed mat som skulle räcka till tre personer. En smidig lösning om familjemiddagen ska tas med på utflykt men knappast enklaste att hantera för en person som varje dag bara vill ta med sig sin egen mat till jobbet.

I detta fall passar det bättre med mindre modeller. Det är även bättre att välja en mindre modell utifrån värmehållningen än att köpa en stor modell som inte fylls helt. Även bland dessa har Primus fått mycket goda recensioner gällande värmehållning, hållbarhet och användarvänlighet.