Spara på maten Del 1 – Kreditkortsbonusen

spar på matenGenom att ta med en matlåda (mattermos) till jobbet varje dag spar man pengar. Man ”spar på maten”.

Dessutom blir matlåda ett sätt att slänga mindre mat i hemmet. För det slängs överlag extremt mycket mat. Mat som istället kunde ätits upp för mindre miljöpåverkan. Genom att ta resterna med sig till jobbet ”spar man på maten”. Det finns alltså två fördelar och två vinklingar med denna fras.

”Spar på maten” kommer vara en liten nyhetsserie här på mattermos.se. En serie som får dig att tänka till gällande matspill. Matspill som påverkar miljön och din ekonomi.

Först ut är matkreditkorten. De som gör att man till viss del spar pengar på maten. Läste artikeln ”Matkreditkort ger inte alltid bästa matbonusen” och ska lyfta fram kontentan av inlägget. Men kort sagt handlar det om att bonusar inte alltid är vad de utger sig för att vara.

Det gäller att man jämför matkort och tänker till var man handlar mest för att bonusen ska bli som störst.

Välj kreditkort utifrån köpmönster

De finns ett flertal så kallade matkreditkort som ges ut av de stora matkedjorna. Här finns exempelvis ICA, COOP och Hemköp. Det som karaktäriserar dessa är att de alla ger bonus på allt som köps in – var än man gör inköpen.

Exempel Ica:

Den som har ett kreditkort från ICA får 1% i återbäring på allt som handlas på ICA. Utöver det ger även kortet återbäring på alla andra inköp (i andra butiker). Men då till en något lägre procentsats, 0,5%.

Det spelar alltså ingen roll om man handlar på Hemköp med ICA:s kreditkort eller om det är på Clas Ohlson. Man får alltid 0,5% i bonus.

Detta gör även att kreditkorten bör kombineras med de redan existerande kundbonusar som kan fås hos många butiker. Den som handlar mycket hos Hemköp kan skaffa Hemköps medlemskort och dra varje gång man betalar i kassan. Det ger 2% i återbäring för den som handlar mycket. Men själva betalningen sker sedan med ICA:s kreditkort varpå ytterligare 0,5% fås i återbäring.

Det är alltså inte alltid mest lönsamt att använda ett kreditkort som är kopplat till en viss matvarubutik. Finns möjligheten att kombinera ett bonussystem med ett annat ges högsta möjliga bonus.

Spar på maten – Med exemplet ovan sparas 0,5-2,5% – Det ger pengar i längden.

Lös kreditkortskulder med ett privatlån

Om du har samlat på dig för många kreditkort och kreditkortskulder bör du ta tag i det så snart som möjligt. Ett sätt är att lösa skulderna genom ett privatlån. Det finns lån även för dig med betalningsanmärkningar, som kan vara billigare än att ha högar med kreditkort som ska betalas av.