Laxrecept till mattermos

Lax är en oerhört populär matfisk och går naturligtvis utmärkt att tillaga och ta med i sin mattermos. Vi vill tipsa om ett recept med snabb tillagning och som fungerar att använda till mattermos eller matlåda. Låt dig inspireras av fler tips på laxrecept och få nyttiga och goda matupplevelser med din mattermos. Just det här receptet är en mycket lättlagad, snabb och god laxpasta.

Det här behöver du till din laxpasta

 

  • Färskpasta 1 pkt (går bra med torkad pasta också men minska då mängden)
  • Lax, 4 stycken filéer.
  • Smör/Margarin/Olja till att steka
  • Matlagningsgrädde 2 dl
  • Creme fraíche 1 dl
  • Timjan, till att lägga i rätten i slutet.
  • Fiskfond 0,5-1 msk
  • Tomat 1 st.
  • Citron 1 st, lite citronsaft endast.
  • Salt och peppar

Så här gör du

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i din färska pasta när vattnet kokar. Använder du torkad pasta så förlängs naturligtvis koktiden. Tärna sedan upp dina laxfiléer i 2 cm stora tärningar, tärna också din tomat. Ta fram en liten kastrull där du hettar upp smör. När smöret smält så häller du i matlagningsgrädden, creme fraichen, en gnutta citronsaft, fiskfonden samt salt och peppar.

Du ska alltså inte lägga i fisken först, då blir den torr och tråkig att äta. När vätskorna kokat upp på svag värme så är det dags att lägga i laxtärningarna och tomatbitarna, låt dem koka kort tid 2-4 min räcker.

Ta upp en laxbit och undersök om den är färdig. Innan du blandar ihop laxbitar och sås med pastan så smaka av såsen med salt, peppar, lite mer citronsaft och hackad timjan. När du är nöjd med smaken så tillsätt pastan. Färdigt att läggas ned i din mattermos. Då mattermosen fortsätter att hålla din mat varm så kan du njuta av din laxpasta som nylagad, så lämpar sig den här rätten även väl för återuppvärmning i en matlåda.