Fyra vägar till en ny yrkeskarriär

De flesta som arbetar kan nog intyga att man då och då blir trött på sitt jobb. Det kan komma i perioder när det varit mycket, dålig arbetsmiljö, eller när man mått sämre på ett personligt plan. Vanligtvis går detta över, men om det inte gör det kanske det inte finns någon annan utväg än att byta jobb.

Men hur gör man egentligen? Nedan följer några tips för att komma vidare i yrkeskarriären.

Möjlighet till annan tjänst hos nuvarande arbetsgivare

Bara för att man är sugen på att byta jobb behöver det inte betyda att man behöver byta arbetsgivare. Kanske trivs man inom det företag man arbetar för – men har tröttnat på sina arbetsuppgifter. Kolla med arbetsgivaren om det skulle finnas möjlighet till en förflyttning. Ibland behövs bara små förändringar för att man ska få en nytändning!

Utbildning för ny yrkeskarriär

Vill man helt byta bana i sin yrkeskarriär kan det vara nödvändigt att utbilda sig – även på senare dagar. Det är inte bara unga som kan studera. Det är faktiskt aldrig för sent att gå tillbaka till skolbänken om man har en tanke om vad man skulle vilja göra.

Dessutom finns det idag väldigt många typer av utbildningar att välja bland. Man kan välja både korta och långa utbildningar, och har man bara vågat ta steget har man kommit halvvägs. Idag finns även många yrkesutbildningar som i regel innefattar mycket praktiskt arbete. En fördel för den som inte tycker om att enbart sitta i skolbänken.

Starta eget

Det finns många som drömmer om att byta yrkeskarriär och starta eget, men inte vågar göra det. Man tappar tryggheten av att vara anställd och kanske är rädd för att misslyckas; men finns en idé och en dröm kan det verkligen vara värt att prova.

Till att börja med kan man alltid starta företaget som en hobby medan man arbetar med annat, om man är orolig att det inte räcker till ekonomiskt. Märker man sedan att det går bra kan man trappa ner det andra jobbet och trappa upp inom sitt företag. Och skulle det inte fungera alls så får man i alla fall veta det. Och då har man åtminstone provat.

Sök, sök, sök

Den mest klassiska vägen till en ny yrkeskarriär är att söka andra jobb som ligger ute. Känner man att man är klar med sitt nuvarande jobb kan det vara en idé att se över sitt CV och kanske till och med ta hjälp med att skriva ett som är riktigt bra.

Därefter är det bara att börja söka och här kan man med fördel ta ut svängarna lite. Testa söka jobb som kanske inte själv självklara åt varken det ena eller det andra hållet – det kan ändå öppna nya dörrar. Dessutom är det bra träning att gå på intervjuer, och bara för att man söker ett jobb betyder det inte att man måste ta det om man skulle få chansen – men att söka flera typer av jobb kan vara till nytta på flera sätt.