Bäst termosen för vätska

Utbudet av tester på mattermosar är inte jättestort men den som lyfts fram som testvinnare ett par gånger är Primus Vaccum som exempelvis fått 5/5 av ICA kuriren. Det finns däremot fler tester när det kommer till dryckestermosar.Även om testerna ger något olika resultat så är det några termosar som förekommer högt i flera tester. I en sammanställning över bästa termosarna för dryck kommer exempelvis Thermos Light & Compact högst. En termos som vunnit flera tester.

Första gången som Thermos Light & Compact fick Bäst i Test var redan 2010. Då testade Råd & Rön termosar och Thermos fick då högst betyg i testet. Ett nyare test kan hitta från 2017 då Testfakta ställde ett par termosar för vätska mot varandra. Det var däremot inte Testfakta själva som genomförde testet utan detta gjordes av det brittiska testföretaget Intertek. Det man då testade var termosens värmehållning, stöttålighet samt användarvänlighet.

I testet fick Thermos Light & Compact 4,4 av 5 poäng vilket gav dem förstaplatsen. Man hade då valt att vikta betyget mot 40% gällande värmehållning, 40 % gällande stöttålighet och 20 % användarvänlighet.

Värmehållning

Värmehållningen var mycket god och på denna punkt gavs 5/5. Man testade då termosarna genom att hälla i kokhett vatten i dem och sedan mäta temperaturen efter en timme respektive efter ett dygn. Detta testades både genom att ha termosen i rumstemperatur och i minus 10 (simulera vinterdag). Som exempel så var temperaturen 94 grader efter en timme när termosen förvarades kallt. Efter ett dygn var vätskan fortfarande uppe i 52 grader.

Det gjorde att termosen var bäst av de testade modellerna gällande att hålla värmen. Detta både på kort tid och längre tid.

Stöttålighet

På stöttålighet gavs 4/5. Men det ska ändå ses som ett mycket gott betyg. Orsaken är att det enbart var testets vinnare och den som kom på andraplats som hade ståtålighet på 4/5. Övriga var på 3/5 eller lägre.

Testet gick ut på att släppa en fylld temos från en meters höjd ner i ett cementgolv. Detta både med toppen först samt med sidan först. När fallprovet var över kontrollerades hur funktionsduglig termosen var samt hur mycket som läckt.

Användarvänlighet

Vad som är användarvänligt är inte alltid helt självklart. En del anser att automatkork är betydligt enklare än skruvkork – eller tvärtom.

På användarvänlighet fick termosen 4/5. Även här var det testets bästa betyg (tillsammans med två andra termosar). Med högsta testbetyg på alla tre punkter tog alltså Thermos hem vinsten.

Här kan testvinnaren köpas